Защо мъжете мислят за изневяра? Защото мъжете са свине, ще кажат жените. Един терапевт обаче споделя пред Psychology Today своите наблюдения по темата.

Може би отговорът, който е удобен е, защото това е част от нашата еволюционна биология. Като терапевт, който работи предимно с мъже, той споделя защо неговите клиенти мислят за изневяра, като събира истории от мъже, които са хетеросексуални и с различна ориентация.

Освен това той споделя като женен мъж каква е разликата между мисълта за изневяра и самата изневяра. Както мисълта за самоубийство не е същото нещо като опит за самоубийство, така и мисълта за изневяра не е същото нещо като изневяра. Мислите за изневяра могат да бъдат информативен прозорец към разбирането на мъжа за самия себе си и неговите преживявания, но не винаги водят до изневяра. Причините, поради които мъжете мислят за изневяра, са уникални и сложни.

Мъжете са социализирани да бъдат изключително независими и да решават проблемите си сами. Но ние също така имаме силно желание да се свързваме с други хора, точно както всички останали. Мъжете са изправени срещу себе си, защото искат да бъдат близки с хората, но им се казва, че не трябва да бъдат.

Мъжете имат много малко възможности за изразяване освен спорта, гнева и секса. При липсата на други възможности те често се обръщат към секса, за да задоволят нуждите си от връзка - със себе си и с другите.

Повечето от клиентите на терапевта, които са мислили за изневяра, не са действали по този начин. Поне така казват. След часове в разговори за това защо мислят за изневяра, какво друго се случва в живота им и как тези проблеми могат да бъдат разрешени, той твърди, че е склонен да им вярва. Тези часове на разговор създават огромна пропаст между мисълта и действието, като им дават време да спрат и да помислят, преди да постъпят безразсъдно.

Обширните разговори за изневярата обикновено разкриват, че тя не би била панацея за бедите на клиентите ми. Обикновено клиентите, които са изневерявали, са го правили, докато са били пияни или в нетрезво състояние. Наркотиците и алкохолът са лесни начини да се свие разстоянието между мислите и действията. Веществата изкривяват връзката, която човек има с тялото и поведението си.

Мъжете не са социализирани да обръщат внимание на телата си. Спортът и други състезания възнаграждават мъжете, които могат да игнорират вътрешните си преживявания. Годините на игнориране на болката и дискомфорта правят много по-трудно за мъжете да разберат болката си и още по-трудно тя да бъде обсъждана. Но с времето и последователните разговори моделите обикновено се разкриват.

Повечето от тези, споделяли подобни мисли, са от мъжки пол и описват, че мислят за изневяра, когато се чувстват в капан, неоценени, нечути или неуважени в дадена връзка. Тези описания са информативни, но все пак са общи - по-дълбокото проучване може да разкрие още по-сложни модели.

Мислите за изневяра обикновено се появяват, когато се чувстваме недооценени. По-конкретно, когато чувстваме, че работим усилено и ставаме все по-успешен, но не получавам пропорционално количество физическо докосване или интимност. Фройдистите и семейните терапевти биха могли да свържат тези чувства с детството.

Незнайно защо майките често създават асоциация между физическия допир и похвалата. Така че, когато мъжете чувства, че правят неща над средното ниво за брака си, но съпругата им не им обръща достатъчно физическо внимание, може да започнат да мислят за изневяра.

Какво се счита за адекватно физическо докосване или за работа над средното ниво в брака? Необходими са две страни, за да се определи какво е "достатъчно добро", ако са замесени двама души. Жената може да дава цялата физическа обич, която може да си позволи, особено ако е имала труден ден или трудна година. Или пък тя може да си мисли, че мъжът е бил дистанциран, капризен или чувствителен, когато е смятал, че се проявява като грижовен и състрадателен.

Чувството за неоцененост може да е най-честата причина, поради която ми идват мисли за изневяра, но тя не е единствената. Други причини може да са по-скоро физически, емоционални или обстоятелствени. Може той се чувства наистина самотен. Може би просто има много добър ден. Или пък си мисли за изневяра, защото отдавна не е правил секс с жена си. Причините, поради които могат да се появят мисли за изневяра или напускане на връзката, са толкова безкрайни, колкото и броят на причините, поради които някой мисли за започване на връзка.

В обобщение, мъжете мислят за изневяра, защото са като прасета, приемани за чревоугоднически същества, сведени до най-очевидните си желания, въпреки че изследванията и всеки, който е прекарвал време с прасета, може да потвърди, че те са изключително интелигентни и сложни.

Мъжете мислят за изневяра, защото жадуват за близост, интимност, физическо докосване и съблазън като всеки друг човек. Но те мислят за изневяра конкретно или изключително, защото липсата на физическа връзка е единственият проблем, който сме научени да идентифицираме.

Вместо да научим какъв конкретен проблем ни притеснява, ние сме склонни да екстернализираме проблемите си върху други хора или обстоятелства, защото не сме научени, че болката или дискомфортът може да идват отвътре. За повечето хора е трудно да приемат, че хората са сложни, включително и мъжете, защото това би означавало, че проблемите в живота ни изискват повече време и усилия, отколкото бихме искали да им отделим.

В една статия не може да се опише защо всички мъже правят едно или друго нещо и макар, че се надяваме, че можете да извлечете някои поуки за мъжете от опита на този терапевт, но нека не забравяме, че никой не разполага с отговорите на всички мъже.