Независимо дали търсят любов или случайна среща, трима от всеки 10 възрастни в САЩ казват, че са използвали сайт или приложение за запознанства, но са останали със смесени впечатления, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на проучване на изследователския център "Пю". 

Резултатите показват, че повече от половината участници на възраст под 35 години са правили опит да открият партньор по този начин.

Общият брой, който възлиза на 30 процента, остава непроменен от предишното проучване, посветено на онлайн запознанствата, което центърът "Пю" прави през 2019 г.  

За сравнение - през 2015 г. 15 процента от възрастните в САЩ казват, че са използвали сайт или приложение за запознанства, отбелязва водещият изследовател Колийн Макклейн.

"Когато разговаряме с потребители, които ползват сайтове или приложения отскоро, установяваме, че наистина има смесица от емоции - от прегаряне до  въодушевление", казва тя. 

Сред ключовите изводи от проучването според Макклейн са: 1 от 10 възрастни, които имат партньор, казва, че е срещнал настоящата си половинка в сайт или приложение за запознанства. Броят нараства до 1 на 5 за тези под 30 години.

Запитани за причините да използват тези платформи, 44 процента от настоящите или скорошни потребители отговарят, че намират дългосрочен партньор, а 40 процента - че търсят случайна среща. Двадесет и четири процента посочват, че са търсили случаен секс, а 22 процента - нови приятели.

Използването на сайтове и приложения за запознанства е най-популярно сред възрастните под 30 години, като 53 процента от тях посочват, че са го правили. За сравнение - тази практика се наблюдава сред 37 процента от хората на възраст между 30 и 49 години, 20 процента от тези между 50 и 64 години и 13 процента от тези на и над 65 години.

Мъжете по-често от жените съобщават за положителен опит в дигиталните запознанства - 57 процента срещу 48 процента. Същото важи и за потребителите от ЛГБТК+ общността в сравнение с хетеросексуалните - 61 процента срещу 53 процента. 

Проучването на изследователския център "Пю", направено в периода между 5-17 юли миналата година, е обхванало около 6000 пълнолетни американци.

Преживяванията, свързани с онлайн запознанствата, са смесени. Над половината от участниците в проучването (53 процента), съобщават, че те са били "донякъде положителни", 14 процента определят опита си като "много положителен", докато 48 процента посочват, че той включва някое от четирите нежелани поведения, разгледани в проучването.

Тридесет и осем процента от тези, които съобщават за негативни преживявания, казват, че са получавали непоискани сексуални съобщения или изображения. Тридесет процента съобщават за нежелан продължителен контакт. Двадесет и четири процента посочват, че са били наричани с обидни имена, а 6 процента са получавали физически заплахи. 
            
Жените е по-вероятно да съобщават за подобни преживявания, особено тези на възраст под 50 години.     

Безопасността е от съществено значение за някои от потребителите, търсещи своята половинка онлайн. През годините са отправяни искания за повече защита, като например задължителни проверки на миналото на фона на съобщенията за преследване, сексуални посегателства и други видове насилие. Малко сайтове изискват подобни проверки за всеки потребител.

Американците са разделени по въпроса - 48 казват, че сайтовете за запознанства са безопасен начин за среща с хора, а 49 процента смятат, че не са в безопасност. 

Като цяло повечето от участниците в проучването смятат, че сайтовете и приложенията за запознанства трябва да изискват от хората да преминават през проверка на миналото.