Както е с повечето неща в живота и романтичните връзки са нож с две остриета. В колкото и прекрасна хармония да живеят двама души, винаги лошото настроение на единия кара другия да се чувства уязвим и засегнат индиректно.

Ако ваш колега или приятел се депресира, вие често сте в състояние да му предложите добър съвет и да се опитате да повдигнете духа му, но без да се чувствате въвлечени в неговия емоционален водовъртеж. Когато обаче вашият партньор се депресира, стресира или ядоса, то вашите собствени емоции също се повлияват в негативен аспект.

Хубавото е, че всеки човек може да се научи да управлява собствените си лоши настроения, възникнали покрай тези на партньора му.

1. На първо място разберете кои са типичните реакции към лошото настроение на партньора ви. Разберете какво го кара да се чувства потиснат и депресиран и как го изразява. Подобни настроения са заразни. Често реакцията на човек към настроението на партньора му е вид имитация. Той е раздразнен – вие също. Опитайте се да не го имитирате.

2. Поемете отговорност за собственото си настроение, а не за това на партньора ви. Вашата емоционална реакция на лошото настроение на половинката ви може да влоши ситуацията. Когато един мъж се сърди на жена си, че тя е ядосана, тя започва да се ядосва още повече и то на него. Ако се сърдите на партньора си за това, че вечно се тревожи за нещо, вие няма да успеете да му помогнете да се справи със своето безпокойство, а по-скоро ще създадете конфликти по между ви.

3. Разработете си добра стратегия за тези моменти. Може да ви отнеме известно време, но в крайна сметка ще забележите, когато половинката ви е ядосана, как е най-добре да реагирате, за да подобрите ситуацията. Може да усетите, че партньорът ви има нужда от вашето разбиране в този момент или пък че има нужда от помощ. Може пък да има нужда да го оставите насаме, докато му отмине. Ключът е да разберете как най-адекватно да реагирате на лошото му настроение, така че да не утежните ситуацията.

4. Упражнете чувството си на състрадание. Би било добре вашият личен отговор на лошото настроение на жена ви/мъжа ви да е състрадателност и съпричастност. В същото време е добре да си оставите малка емоционална дистанция от нейните/неговите проблеми, така че те да не нарушават вашето собствено добро настроение.

5. Не реагирайте пресилено, но и не навирайте в лицето му собственото си щастие. Не е редно да виждате любимия си човек нещастен, а в същото време да демонстрирате пред него ведрото си настроение. Това ще го накара да се чувства предаден и недостатъчно обичан. Тоест, усмивката и прекалено приповдигнатото ви поведение, няма да помогнат на партньора ви да забрави за личните си проблеми и лоши емоции, а може дори да го ядосат още повече.