„Ние всички сме тук. Тук сме, за да защитим нашата независимост, нашата страна и така ще бъде занапред. Слава на нашите бойци, слава на Украйна!“. Това заяви във свое видео, качено в социалното пространство, украинският президент Володимир Зеленски.

Няма да хвърлим оръжието. Не вярвайте на фейкове - тук съм, допълни той и на кадрите показа още висши държавни служители. Те са снимани на улицата в нощен Киев.

По-рано той потвърди, че руската армия е опитала да атакува и да превземе Киев и през нощта, в момент, в който сраженията в украинската столица продължават. Той призова хората да защитават столицата, предадоха световните агенции.

"Ние не можем да изгубим столицата. Обръщам се към нашите защитници, мъже и жени по всички фронтове: тази нощ, врагът ще се опита да използва всички сили, за да разбие нашата съпротива възможно най-бързо, най-сурово и най-нечовешки. Тази нощ те ще се опитат да превземат Киев", предупреди Зеленски във видеообръщение, публикувано на сайта на президентството на Украйна.

"Днес беше труден, но храбър ден. Ние се сражавахме за нашата страна по всички фронтове, на юг, на изток, на север и в много градове в нашата красива държава", допълни той, коментирайки хода на сраженията във вчерашния ден.

Чест артилерийски обстрел се чува в Киев, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци. Украинската армия съобщи във Facebook, че руски военни са атакували украинска военна база в столицата, но атаката е била отблъсната. Руски военни се опитват и да превземат една от електроцентралите, захранващи града.