Опит за бягство от затвора завърши с 21 жертви. Масово бягство е организирано в зандана в Северна Бразилия, а след него последвала престрелка с полицията, предаде Франс прес.

Затворниците били поддържани от тежко въоръжена група извън затвора, а някои затворници също били въоръжени. Съучастниците се опитали да взривят стена от затвора "Санта Изабел" в щата Пара. Полицията отвърнала със стрелба. Убити са 20 затворници и съучастници и един надзирател. Други петима надзиратели са ранени, един от тях тежко. В подкрепление пристигнаха елитни полицейски части.

По данни на Националния съвет на правосъдието този затвор е предвиден за 432 затворници, а в него е имало най-малко 632-ма, отбелязва ТАСС.

По официални данни от 2016 г. в бразилските затвори има около 726 712 затворници, което поставя 207-милионната страна на трето място в света.

Правозащитниците редовно критикуват състоянието на затворите в Бразилия, които са пренаселени и частично контролирани от престъпни групировки. Там редовно избухва насилие при бягства или метежи и заради сблъсъци между отделни престъпни групировки.

През януари 2017 г. в затвор в северния град Манаус бяха убити 56 души.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/world/2018/04/11/20-ubiti-pri-opit-za-masovo-biagstvo-ot-zatvor-v-braziliia.373211