Ангелът-пазител на папа Франциск, човекът с черен костюм и тъмни очила, който винаги е до Светия отец като негов главен бодигард, напуска Ватикана. Доменико Джани, дългогодишен шеф на сигурността, пазил трима папи, подаде оставка заради изтичане на информация от разследване на предполагаеми финансови престъпления, предаде Ройтерс.

Според официалната информация, раздялата на 57-годишният Джани с папата е по взаимно съгласие.

Но според слуховете от кухнята на Светия престол, папа Франциск смятал Доменико Джани за основен виновник за избухналия в началото на октомври и разтърсил Ватикана финансов скандал. Вината му се състояла в това, че той допуснал разпространението на поверителни сведения, които са попречили на вътрешното следствие за злоупотреби от висши служители на Ватикана за стотици милиони евро, инвестирани в чужбина нелепо и с цел лично облагодетелстване .

 Става дума за издадена от Държавния секретариат заповед за недопускането в държавата Ватикана без изричното разрешение на нейния прокурор на петима души, начело с висшия прелат Мауро Карлино и шефа на местната служба за борба с прането на пари Томазо ди Руца.

 Разпореждането, отпечатано с ликовете на "петорката", е било само за служебно ползване. То било предадено на Доменико Джани, за да го направи достояние на служителите в силите за охрана на Ватикана - Жандармерията и Швейцарската гвардия. Но незнайно как заповедта попада в ръцете на репортер на италианското списание "Еспресо". Изданието дава гласност на случая и избухва скандал, който е раздухан от световните медии. След това вътрешното следствие във Ватикана зацикля поради "осветяването", както на заетите с него магистрати, така и на следите, по които те работят.

 Според някои италиански вестници, скандалът покрай финансовите машинации на високопоставени чиновници на Ватикана, включително и случая с натирването на жандармерийския шеф, са резултат от вътрешен комплот на недолюбващи папа Франциск и недоволни от неговите реформи кардинали и други висши прелати, целящи преждевременното сваляне на Светия отец от престола на Свети Петър.

 Д-р Доменико Джани идва във Ватикана от Финансовата полиция на външното разузнаване на Италия, през 1999 г. е заместник-ръководител, а през 2006 г. (по времето на папа Бенедикт XVI) става Главен инспектор на ватиканския Corpo della Gendarmeria. Роден е в Арецо и е завършил педагогика в Сиена.