Докато хиляди млади жени мечтаят за живота на дубайска принцеса и превръщат снимките си по бански от плажовете в емирството в най-голямото постижение на живота си, една истинска принцеса - Хая, най-публично познатата от шестте жени на шейха на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум, го напусна и потърси убежище в Лондон, разказва БТВ.

Хая става третата жена, която напуска дворците на владетеля на Дубай след неговите дъщери – Шамса и Латифа. Те обаче бяха локализирани от службите на Дубай и върнати в Обединените арабски емирства. Латифа засне тайно видео, което качи в „Ю Туб”. Нейните думи обиколиха света:

„Правя това видео, защото може това да е последното видео, което ще видите. Много скоро ще избягам някак си… Не знам какво ще се случи накрая, но… Това видео може да ми помогне, защото всичко, от което интересува баща ми е неговата репутация. Това видео може да спаси живота ми".

В крайна сметка бягството на Латифа, което тя е планирала повече от седем години, продължи по-малко от седмица. Към днешна дата не е ясно какво се случва с дъщерята на шейха.

Принцеса Хая е дъщеря на предишния крал на Йордания – Хусеин, и сестра на Абдула Втори. Възпитаничка на Оксфорд, добре известна на пресата в Европа. Този развой, освен удар по личната репутация по Мохамед бин Рашид ал Мактум, усложнява неговите отношения с Великобритания и Йордания. Защо бягат дубайските принцеси? На този въпрос отговор в рубриката „Роуминг" на „120 минути" се опитва да даде Радха Стърлинг. Тя е водеща правозащитничка с фокус Обединени арабски емирства и Близкия изток. Автор на книгата Inside Arabia и чест гост в световните медии. Жена, която добре познава случаите на бягащите принцеси.

„Принцеса Хая заяви в интервю за ирландско радио, че ако нещо лошо се случи с принцеса Латифа и тя бъде наранена или измъчвана, няма да остане в Дубай и ще потърси убежище извън OAE. Няколко месеца по-късно научаваме, че е избягала от Обединените арабски емирства, защото е задълбочила разследванията по обвиненията, които Латифа отправя и открива, че нещо се случва зад стените на двореца”, убедена е Радха Стърлинг.

ОАЕ не правят нищо, за да разсеят слуховете и съмненията, които се носят за съдбата на принцеса Латифа, а тя последно е видяна в общественото пространство при визитата на ирландския президент Мери Робинсън, която посети Дубай по покана на принцеса Хая, отбеляза Стърлинг. Хая е казала, че се чувства застрашена при искането си за убежище в Лондон, тъй като шейх Ал Мактум не се спира пред нищо. За да върне дъщеря си в Дубай, той атакувал яхта в международни води. Пинцеса Шамса пък е била отвлечена от улицата в Лондон преди 20 години. Не всички деца на монарсите в Близкия изток и особено на тези на шейх шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум са третирани и обгрижвани по един и същ начин, отбеляза Радха Стърлинг.

Той има над 31 деца, но не чуваме много за тях”, разказа анализаторът и напомни, че лошо отношение има не само към момичетата, но и към момчетата в семейството на шейха. Някои биват държани заключени и нямат право на социален живот, не им се позволява да сключат брак или пък ги карат да се бракосъчетаят против волята им, каза Радха Стърлинг. Ако принцеса Латифа е била държана заключена 3 години и половина, както казва във видеото, не е чудно, че е искала да избяга.

В момента шейх Ал Мактум я съди за попечителство над децата им, с които е избягала, но британски съд няма да иска да отсъди по това дело, тъй като ОАЕ са стар съюзник на Обединеното кралство и няма да рискува да развалят междудържавните отношения. Междувременно владетелят на Дубай се изправя и пред вътрешнополитически проблеми, защото шейхът на Абу Даби, който е и президент на федерацията на емиратите, не гледа с добро око на накърняването на имиджа на държавата от цялата тази афер