Първият град-гора в света ще бъде построен в Китай. Всичките сгради в новото населено място ще бъдат покрити с дървета и растения. Целта е да се ограничи огромното замърсяване на въздуха в Китай, пише на сайта на архитекта, цитиран от в. „Метро”.

Италианският архитект Стефано Боери Архитети ще превърне тази футуристична визия в реалност. Градът ще е дом на 30 хиляди души и ще се казва „Люджоу”, когато бъде изграден до няколко години, предава Нова Телевизия. Архитектите се надяват, че новият град ще абсорбира около 10,000 тона въглероден двуокис, 57 тона полюции и ще произвежда по 900 тона кислород годишно.

Офис сградите, къщите, хотелите и болниците ще бъдат напълно покрити от 40 хиляди дървета и един милион растения от 100 растителни вида. Градът ще има вентилационна система, която се захранва от геотермална енергия и покриви със соларни панели. Площта му ще бъде 175 хектара по поречието на река Лю в Гуанси.

Надеждата е, че растенията ще позволят на града да „подобри качеството на въздуха, да намали средностатистическата атмосферна температура, да създаде звукови бариери, както и да подобри биологичното разнообразие”. Проектът ще създаде „хабитат за птиците, насекомите и дребните бозайници, които живеят на територията на река Лю”, казват архитектите.