Започна историческата среща между лидерите на Северна и Южна Корея. Рано тази сутрин Ким Чен-ун пресече демаркационната линия, разделяща поуострова, и  така стана първият севернокорейски лидер, който посещава Южна Корея след края на корейската война през 1953-а година.

Като символичен жест за затоплянето на отношенията двамата лидери си стиснаха ръцете на граничната линия. 

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изрази увереност, че преговорите му с президента на Южна Корея Мун Дже-ин ще доведат до „добри и значими резултати”.

„Ние пристигнахме тук с надеждата да открием нова страница в историята на двете Кореи”, заяви Ким преди началото на преговорите в Дома на мира, намиращ се в южнокорейската част на граничното село Панминджон в демилитаризираната зона, предава Бтв.

След първите половинчасови разговори стана ясно, че Ким е приел поканата да посети Сеул. Мун пък се е обявил за редовни срещи със севернокорейския си колега.

Ким Чен-ун заяви също, че не иска „повторение на миналото” и че е решен да изпълни всички задължения, които ще поеме Северна Корея.

От своя страна Мун Дже-ин окачестви решението на севернокорейския лидер да пресече демаркационната линия между двете държави като „символ на мира” и изрази надежда, че двамата могат да работят заедно, за да вземат „смели решения”.