Около 32 хиляди служители ще съкрати “Уолт Дисни” през първата половина на 2021 г. Те са служители главно в развлекателните паркове, а причина за освобождаването им са трудности, породени и от пандемията на коронавируса и отливът на клиенти, съобщават световните агенции. 

Общият персонал е около 203 хиляди служители. Тоест намаленията ще засегнат повече от 15% от тях.

Към 3 октомври 2020 г. приблизително 37 000 служители на “Уолт Дисни” са били в неплатен отпуск.

Тематичните паркове на Дисни във Флорида и тези извън САЩ бяха отворени по-рано тази година, без да се наблюдават нови големи огнища на коронавирус, но със строго социално дистанциране, тестване и използване на маски.

Дисниленд Париж беше принуден да затвори отново в края на миналия месец, когато Франция наложи нова блокада за борба с втората вълна от случаите на коронавирус.

Тематичните паркове на компанията в Шанхай, Хонконг и Токио остават отворени.

По-рано ръководството на Walt Disney Co призова властите в Калифорния да позволят на Disneyland Park, който беше затворен през пролетта на 2020 г. поради коронавируса, да отвори, отбелязвайки, че колкото по-дълго властите чакат, толкова повече щети ще бъдат нанесени на местната икономика.  Оперативната печалба на Walt Disney за годината е над 8 милиарда долара.