Най-малко 8 души са убити, а 45 - ранени при поредица от експлозии, окървавили мач по крикет в източния афганистански град Джалалабад, съобщиха днес властите, цитирани от ТАСС и Франс прес. Атентатът, извършен снощи по време на мача около 23 ч. местно време, е първият, регистриран в страната от началото на свещения за мюсюлманите месец рамазан.

Три взривни устройства, скрити на стадиона, са експлодирали сред тълпата от зрители, съобщи за АФП говорителят на местния губернатор Атаула Когияни. Убит е и организаторът на турнира, наречен "Купата на рамазана" - Наджибула Захер, уточни той. Никой не е поел отговорност за акцията, но талибаните отправиха сигнал, че не са замесени. "Нашите муджахидини нямат нищо общо", увери в социалната мрежа УотсАп говорителят им Забиула Муджахид.

Днес атентатът бе осъден от президента на Афганистан Ашраф Гани. "Терористите не спират да убиват наши сънародници през свещения месец рамазан", констатира той в комюнике. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападение в Джалалабад на 13 май. Афганистанските сили за сигурност няколко часа водиха битка с нападатели, които нахлуха в правителствена сграда след атака, при която загинаха поне 15 души, а 42-ма бяха ранени, заявиха местните власти.