Огромна експлозия на автомобил бомба уби най-малко 30 души и рани още десетки в източната провинция Логар в Афганистан в петък вечерта. Сред жертвите са и ученици от гимназията, съобщиха служители.

Автомобилът, пълен с експлозиви, е детонирал в столицата на Логар Пул-е Алам близо до болница и до къщата на бившия шеф на провинциалния съвет Дидар Лоуанг, говорител на губернатора на Логар. 

Къщата е функционирала и като къща за гости, а взривът е настъпил точно, когато гостите са прекъсвали глада си по време на свещения ислямски месец Рамадан, според шефа на провинциалния съвет на Логар Хасибула Станекзай. Той каза, че сред жертвите са ученици от гимназията, които са били отседнали в къщата. Те пътували до столицата, за да се явят на кандидатстудентски изпит.

Сред убитите са и проправителствени членове на милицията, които са отседнали там, докато чакат въздушен транспорт.

Засега не е ясно кой стои зад атентата. 

Насилието в Афганистан ескалира през последните седмици, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че САЩ ще изтеглят войски до 11 септември, за да сложат край на две десетилетия чуждестранно военно присъствие.

Това решение ядоса талибаните, подписали сделка с предишния президент на САЩ Доналд Тръмп, според която войските ще бъдат изведени от страната до 1 май при определени гаранции за сигурност.

Говорителят на вътрешното министерство Тарик Ариан заяви, че броят на жертвите от взрива в петък може да се увеличи.

Провинциален здравен служител заяви, че малко над 60 ранени са били откарани в болница.

Делегацията на Европейския съюз в Афганистан осъди нападението.

„В свещения месец Рамадан ужасни новини за автомобилна бомба в Пул е Алам, провинция Логар, убиват и раняват невинни цивилни, включително студенти .... това е трагедия за цялата страна“, се казва в Twitter .