След високата приливна вълна, която потопи Венеция, водата вече се отдръпва. В сряда вечерта нивото й беше около 70 см. За сравнение, само ден по-рано улиците на прочутия град бяха потопени от невиждана в последните 50 години вълна, висока близо 1,90 м.

За да се запознае с бедствената ситуация, във Венеция пристигна и премиерът на Италия Джузепе Конте, пише Нова. 

Т. нар. висока вода е явление, характерно за Венеция, разположена на 100 острова в лагуна на Адриатическо море. Феноменът е свързан с повишаване на морското равнище, обикновено през есента и пролетта, зависи също от фазите на Луната и приливите. Този път нивото на водата се вдигна и от проливните дъждове и духащия от морето вятър.

Две са вече жертвите на наводненията. Един човек е бил убит от токов удар в наводнената си къща. Има информация и за още един загинал.

Жителите и туристите са призовани да не излизат навън.

Бизнесът в града е сериозно засегнат. Покачващата се вода заля терасите на кафенетата, отнесе маси и столове по улиците.

Мостчетата пред хотелите покрай Големия канал бяха пометени от вълните и клиентите, пристигащи с водни таксита, бяха принудени да влизат през прозорците на първите етажи.

Три водни автобуса потънаха, но туристите продължават да разглеждат забележителности доколкото могат.