Светът се прости с кралица Елизабет II днес. Траурната церемония се състои в Уестминстърското абатство. На нея присъстват около 500 високопоставени политици, сред които и българският президент Румен Радев.

Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит отдадоха почит на кралицата. След това Макрон се присъедини към крал Чарлз III и други лидери от цял свят на прием в Бъкингамския дворец преди държавното погребение в понеделник.

Сред тях беше президентът на САЩ Джо Байдън, който отдаде почит на 96-годишна жена, която спечели уважение с чувството си за дълг и представляваше константа, докато ролята на Великобритания в света намаляваше и се променяше.

„Имахте късмета да я имате 70 години“, каза Байдън. Преподобният д-р Дейвид Хойл MBE, декан на Уестминстър, откри погребението на кралицата с наддаване.

„„Тук, където кралица Елизабет се омъжи и коронова, ние се събираме от цялата нация, от Британската общност и от нациите по света, за да скърбим за нашата загуба, да си спомним нейния дълъг живот на безкористна служба и със сигурна увереност да се ангажираме нея на милостта на Бог, нашия създател и изкупител”, каза той.

Mинистър-председателят на Обединеното кралство Лиз Тръс пък, чете втория урок от Йоан 14: 1–9. Тя се срещна с кралицата два дни преди смъртта на монарха, за да поеме официално ролята, което ще бъде последният акт на официална служба на Елизабет II.

На церемонията присъстват крал Чарлз III, кралицата консорт Камила, принцът и принцесата на Уелс Уилям и Кейт, техните деца принц Джордж и принцеса Шарлот, принц Хари и съпругата му Меган, както и принцеса Ан.

Принц Джордж и принцеса Шарлот вървяха зад ковчега на кралица Елизабет II – тяхната прабаба. Те направиха това заедно с цялото кралско семейство, сред които и Меган Маргъл.

Най-дълго управлявалият британски монарх почина на 8 септември в замъка Балморал в Шотландия. По протокол погребението се провежда 10 дни след смъртта, като междувременно се дава шанс на британците да се поклонят пред тленните останки на Елизабет II.

Церемонията по погребението на кралицата продължава през целия ден.