Четирима мъже бяха арестувани по силата на законите за тероризма във връзка с убийството на журналистката Лира Маккий в Лондондери миналия месец, съобщиха полицейските сили на Северна Ирландия, цитирани от БГНЕС.

"Детективите извършиха претърсвания в четири къщи в града и арестуваха четирима души във връзка с насилието, организирано по улиците на Креган във вечерта на убийството на Лира Маккий", заяви старши детектив Джейсън Мърфи.

Мъжете, които са на възраст 15, 18, 38 и 51 г., в момента сe разпитват в  ареста съгласно законодателството за тероризма, добави полицията.29-годишната Маккий, която редовно информира за проблемната история на Северна Ирландия, беше простреляна в главата на 18 април, когато бунтовници се сблъскаха с полицията във втория по големина град в британската провинция.

Дисидентската републиканска фракция Нова ИРА пое отговорността и се извини, като каза, че изстрелите са били насочени към полицията. Убийството предизвика спомени от трите десетилетия на насилие в провинцията и предизвикаха осъждане в целия политически спектър, включително в съседната Република Ирландия.