Ваксината срещу коронавирус, разработвана от университета в Оксфорд е показала много добри резултати и ефективност. Според междинните данни медикамента дава 70% защита, но изследователите казват, че цифрата може да достигне до 90%, при промяна на дозата.

Резултатите са голямо постижение, но идавт, след като ваксините Pfizer и Modern показват 95% защита.

Оксфордската ваксина обаче е далеч по-евтина и е по-лесна за съхранение и достигане до всяко кътче на света, отколкото другите две. Така ваксината ще играе важна роля в борбата с пандемията, ако бъде одобрена за употреба.

 „Съобщението днес ни доближава по-близо до времето, когато ще можем да използваме ваксини, за да сложим край на разрухата, причинена от вируса“, заяви, един от учените е екипа  проф. Сара Гилбърт пред BBC..

 Правителството на Обединеното кралство е поръчало 100 милиона дози от ваксината Оксфорд, а AstraZeneca казва, че ще направи три милиарда дози за света през следващата година. Премиерът Борис Джонсън заяви, че това е "невероятно вълнуваща новина" и че макар да предстоят проверки за безопасност, "това са фантастични резултати".