Ураганът "Мария" отне живота на 8 души до момента, съобщава АП, цитирана от news.bg. Съветник на премиера на Доминика заяви, че до момента е потвърдена смъртта на седем души. Хартли Хенри не разкри подробности как са загинали. По-рано стана ясно, че един човек е загинал на френския остров Гваделупа. Хенри добави, че електричеството и комуникациите са прекъснати след унищожителния ураган, засегнал страната. По думите му много обществени сгради и жилища са унищожени.

Ураганът връхлетя Доминика в понеделник и вторник и сега е над Пуерто Рико, придвижвайки се в северозападна посока. Близо 900 000 души са останали без електричество в Пуерто Рико, където силните ветрове събарят метални покриви, чупят стъкла и изкореняват дървета.

Окото на урагана се движи със 17 километра в час на 50 километра югоизточно от Сан Хуан, а поривите на вятъра достигат 182 километра в час. Само преди няколко часа ураганът отслабна от пета на четвърта степен.

За последно толкова силен ураган връхлита територията през 1932 г., а най-силният е през 1928 г., когато е с пориви на вятъра 257 километра в час.