Британският премиер Тереза Мей отново отива в Брюксел за среща с лидерите на Европейския съюз. Тя ще се опита да намери начин да избегне Brexit без споразумение.

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че Съюзът няма да отвори отново преговори по споразумението, което подписа с Великобритания.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск даде да се разбере, че мястото на привържениците на Brexit е в ада.

"Чудя се какво ли е онова специално място в ада, отредено за онези, които наложиха Brexit, без дори скица на план как да го осъществят безопасно", каза Туск след среща с ирландския премиер Лео Вардакар.

Туск подчерта, че ЕС няма да прави ново предложение на Великобритания.

Брюксел държи и на договорения предпазен механизъм за Ирландия, който ще влезе в сила, ако до 2021 г. не бъде намерен друг начин за уреждане на единствената сухопътна граница на Обединеното кралство. Той предвижда Северна Ирландия да остане в митническия съюз на ЕС, за разлика от останалите части на Великобритания.

Юнкер, който също се срещна днес с ирландския премиер, заяви, че ЕС няма да изостави Ирландия, ако сте стигне до твърд Brexit и трябва да бъдат въведени гранични и митнически проверки.