Турските въоръжени сили и техните съюзници от сирийската опозиция са превзели големи райони на северния сирийски град Сулук, в продължаващото си настъпление срещу оглавяваните от кюрди Сирийски демократични сили. Това съобщи днес неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на човешките права, цитирани от Ройтерс. Сулук е разположен на 10 км от сирийско-турската граница, югоизточно от Тал Абияд.

В събота турското министерство на отбраната съобщи, че с подкрепата на т. Нар. „Сирийска свободна армия“ (CCA) е установен пълен контрол върху Рас ал Айн. По-късно обаче кюрдските бойци успяха да съборят седем танка, да унищожат 75 турски войници и наемници от въоръжената опозиция и да си върнат контрола над по-голямата част от Рас ал Айн.

На 9 октомври турският президент Реджеп Ердоган обяви началото на военната операция „Източник на мира“ срещу кюрдските сили в североизточна Сирия. ЕС призова Анкара да прекрати операцията. Президентът на САЩ Доналд Тръмп също каза, че Вашингтон не одобрява действията на Турция.

Турция смята кюрдските Народни сили за самоотбрана за терористи заради връзките им с Кюрдската работническа партия (ПКК). От 1984 г. ПКК води въоръжена борба за осигуряване на автономия на югоизточните райони на Турция, населени главно от кюрди.