Президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде изпълнителна заповед, с която забранява на всяка американска компания да сключва сделки с китайската компания ByteDance, която притежава приложението за споделяне на видео TikTok и Tencent, оператора на приложението WeChat.

Според документа, след 45 дни всяка транзакция в САЩ с ByteDance ще бъде забранена, освен ако TikTok не бъде купен от американска компания.

В постановлението се казва, че САЩ трябва да предприемат агресивни действия срещу собствениците на TikTok за защита на националната сигурност. TikTok отрече твърденията, че е контролирано и споделяно от китайското правителство, според BBC. Самият Тръмп направи това изказване на ежедневния брифинг за коронавируса. Той обясни решението си с необходимостта от предприемане на допълнителни стъпки за справяне с извънредните ситуации в страната „във връзка с веригата на доставки на информационни и комуникационни технологии и услуги“.

Разпространението на мобилни приложения, разработени и притежавани от китайски компании в САЩ, продължава да заплашва националната сигурност на САЩ, външната политика и икономиката, каза той. В същото време Тръмп се позова на правните основи на законите „За извънредни ситуации“ в Съединените щати и „За международните извънредни икономически сили“.

TikTok е един от значимите чуждестранни конкуренти на американските социални мрежи като YouTube и Facebook. През 2017 г. ByteDance закупи базираното в Шанхай видео приложение Musical.ly за милиард долара. Тя го представи отново на следващата година като TikTok. Може да се използва за създаване на кратки видеоклипове. Компанията заяви, че миналата година около 60 процента от нейните активни потребители в САЩ са млади хора на възраст между 16 и 24 години.

Самият TikTok не е наличен в Китай и китайските потребители използват Douyin, подобно приложение, собственост на ByteDance. Експертите смятат, че сега младите потребители на приложението, които обикновено не участват в изборите в САЩ, могат да гласуват в знак на протест за съперника на Тръмп, кандидата на демократите Джоузеф Байдън.

Според Financial Times, Microsoft разширява плановете си да поеме TikTok. Американската софтуерна компания проучва дали може да добави региони, включително Индия и Европа, към сделка с американското подразделение на видео приложението.