Президентът Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън. На негово място той назначи шефа на ЦРУ Майк Помпео. Новината съобщи в Тwitter самият президент.

Той благодари на Тилърсън за работата му като държавен секретар. За ръководител на разузнавателната централа Тръмп посочи заместника на Помпео - Джина Хаспел. Тя ще бъде първата жена, която оглавява Агенцията, предаде Нова.

В началото на октомври телевизия „Ен Би Си нюз“ съобщи, че на среща в Пентагона през лятото държавният секретар е нарекъл президента „дебил“ и заплашил да подаде оставка заради дълбоки разногласия с него. Тогава Тилърсън опроверга тази информация, като заяви, че никога не е обмислял да напуска поста. „Тук съм, докато президентът смята, че мога да бъда полезен за постигането на неговите цели“, заяви той. Президентската говорителката Сара Сандърс пък заяви тогава пред журналисти, че Тилърсън се ползва с доверието на Тръмп и „ако президентът няма доверие на когото и да било, този човек няма повече да заема длъжността“.

Няколко дни по-късно самият президент предизвика Тилърсън да си премерят коефициентите на интелигентност, ако наистина го е нарекъл дебил. „И мога да ви кажа още отсега кой ще спечели“, заявява Тръмп.

През ноември Тръмп заяви, че не е сигурен дали Тилърсън ще запази поста си през целия му мандат в Белия дом и изрази недоволство от факта, че някои служители на дипломатическото ведомство не подкрепят неговата програма.