Бившият американски президент Доналд Тръмп заведе дело за 100 милиона долара срещу отчуждената си племенница Мери Тръмп и вестник "Ню Йорк таймс", съобщава световните медии. Причината – публикациите на данъчните декларации на бившия американски държавен глава.

В делото, заведено в окръг Дъчис, щата Ню Йорк, се казва, че репортерите на "Ню Йорк таймс" Сюзън Крейг, Дейвид Барстоу и Ръс Бьотнер са провели "обширен кръстоносен поход, за да получат поверителната данъчна документация на Доналд Тръмп".

"Подсъдимите са участвали в коварен заговор, за да получат поверителни и деликатни записи, които са използвали за своя собствена изгода и са използвали като средство за фалшиво легитимиране на публикуваните им творби“, се казва в делото, като се твърди, че те са "мотивирани от лично отмъщение."

"Ню Йорк Таймс" и тримата журналисти получиха "Пулицър" през 2019 г. за разследването на финансите на семейство Тръмп, което според борда на наградата "Пулицър" "развенчава твърденията му за собствено богатство и разкрива бизнес империя, изпълнена с укривания на данъци".

Искът на Тръмп на 27 страници твърди, че репортерите на "Ню Йорк Таймс" "безмилостно са издирвали племенницата му Мери Л. Тръмп и са я убедили да изнесе протоколите от адвокатската кантора и да ги предаде на вестника".

Мери е дъщеря на най-големия брат на Тръмп - Фред Тръмп-младши - който почина през 1981 г. от усложнения поради алкохолизъм.

Бившият президент иска 100 милиона долара обезщетение, както и всички приходи от книгата на племенницата си.

Президентите на САЩ не са задължени по закон да разкриват подробности за личните си финанси, но всеки американски лидер след Ричард Никсън го е правил, отбелязва АФП.