Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди смъртта на лидера на групировката ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади при операция на американски специални части в Сирия в събота, съобщава Нова тв.

"Багдади умря като куче", обяви Тръмп в Белия дом. И допълни, че лидерът на ИДИЛ се е самовзривил заедно с три от децата си, като е активирал носения от него колан с експлозиви, докато бил преследван в тунел без изход в скривалището си в северозападната сирийска провинция Идлиб.

"Това беше велика нощ за САЩ и за света", коментира още Тръмп. Идопълни, че много от сподвижниците на Багдади са били ликвидирани при операцията, като точният им брой ще бъде съобщен на по-късен етап. Въоръжените сили на САЩ не са дали жертви, като само едно специално обучено куче е било ранено.

Американските командоси са останали в скривалището на лидера на ИДИЛ два часа, посочи Тръмп. И разкри, че е наблюдавал спецоперацията. "Беше като на кино", коментира той и предложи видеозаписът да бъде направен публично достояние.

Тръмп благодари на Русия, Турция, Сирия, Ирак и кюрдите за помощта. Москва е оказала помощ при операцията, въпреки че не е знаела каква е нейната цел, отбеляза американският държавен глава.

Американски военни са убили лидера на Ислямска държава в СирияДоналд Тръмп ще направи официално изявление днес