Музикалната индустрия продължава да се тресе от "скандала на десетилетието" - хип-хоп легендата и продуцент Шон "Диди" Комбс и обвиненията срещу него. Рапърът ще отговаря пред съда по обвинения в сексуално насилие, изнудване и трафик на хора. В момента известният още като Пъф Деди Шон Комбс е в ареста в Ню Йорк, а в четвъртък ще се изправи пред съда. Как само за месец от награден с приз "глобална икона" Пи Диди стигна до съдебната скамейка и какво е известно за прочутите му партита, разказва Джанан Дурал.

Септември 2023г. - Пи Диди получава награда на MTV за цялостен принос. След 8-годишна пауза се е завърнал на музикалната сцена. Само два месеца по-късно бившата му приятелка Каси Вентура го обвинява в продължило с години домашно насилие, сексуални посегателства и в това, че я е принуждавал да взима наркотици. Вентура, която се разделя с него през 2018-а казва, че е избрала да наруши мълчанието си, за да не пострадат и други. Пи Диди и бившата му приятелка сключват извънсъдебно споразумение, но скоро следват други обвинения, включително за изнасилване на 9-годишно момче. Рапърът нарушава мълчанието си:

"Достатъчно! През изминалите няколко седмици мълчаливо наблюдавах как хората се опитват да унищожат образа ми, да сринат репутацията ми и да потъпчат моето наследство. Хора, които търсят бързи пари, отправиха срещу мен отвратителни обвинения. Нека бъда ясен: не съм извършил нито едно от ужасните неща, в които съм обвинен. Ще се боря за името си, за семейството си и за истината", каза Шон "Диди" Комбс.

През септември Шон "Диди" Комбс беше арестуван отново. Според прокуратурата, в продължение на години рапърът и негови приближени са упоявали и насилвали стотици хора по време на прочутите "Бели партита", които той организирал. Жертвите са получавали обещание за бляскава кариера, но в замяна трябвало да изпълнят всичко, което Диди поиска.

В миналото нарича себе си "Гетсби на музикалния бизнес" - всички искат покана за партитата му. През годините сред знаменитостите в списъка с гости са бившите му приятелки Марая Кери и Дженифър Лопес, Леонардо Дикаприо, Сара-Джесика Паркър, Аштън Кътчър и милионерските наследници Парис Хилтън и Ким Кардашиян. Днес никой не иска името му да бъде свързвано с това на Пъф Деди.

"Комбс е обвинен в насилие срещу жени и мъже в продължение на много години и по най-различни начини. Използвал е сила, заплахи и изнудване, за да принуждава жертвите си да участват в сексуални актове", обясни щатски прокурор на Ню Йорк Деймиън Уилис.

Над 3000 са хората, отправили обвинения към рапъра. Съдът в Ню Йорк отказа го пусне под гаранция. Адвокатът му казва, че той не е съвършен човек, но не е и престъпник.

"Той вярва, че е невинен. Аз вярвам, че е невинен и ще се борим с всички сили, докато не спечелим тази битка", каза адвокатът на Шон "Диди" Комбс Марк Агнифило.

Твърди се, че , Пи Диди се страхува да не бъде отровен, докато е в затвора. Ако бъде признат за виновен, може да получи доживотен затвор, пише БНТ.