"Ислямска държава" се прегрупира, предупреждава доклад на Пентагона, който подчертава постоянно променящата се заплаха в сферата на сигурността в Близкия изток.

Според американското военно министерство терористите се прегрупират по-бързо в Ирак в сравнение със Сирия. Оценката е изготвена след решението на САЩ да изтеглят войските от Сирия.

Докладът на военното министерство на САЩ потвърждава историята на американската медия от миналата седмица. Ведомството предупреждава, че ИД може да възвърне територията си от 6 до 12 месеца при отсъствието на военно присъствие.

Подчертава се, че ако не бъдат преодолени социално-икономическите и политическите проблеми от националните и местните власти в Ирак и Сирия, както и разногласията между различните мюсюлмански групи, много е вероятно главорезите да се възползват от възможността и условията за повторна поява и установяване на териториален контрол.

Допълва се, че "Ислямска държава" възстановява възможностите си по-бързо в Ирак в сравнение със Сирия, но при отсъствие на сили за борба с тероризма.

Пентагонът предупреждава още, че терористичната групировка привлича по 50 нови чуждестранни бойци всеки месец и продължава да събира средства в Сирия чрез контрабанда на петрол, данъци, изнудване и отвличания в райони, които не контролира.