Руският президент Владимир Путин бе забелязан да кара автомобил без предпазен волан. Краткото видео се появи в интернет-пространството и предизвика сериозна полемика, още повече че на задната седалка на всъдехода Mercedes-Benz ML се возеше и жена, чието лице не се видя. 

Държавният глава посети манастира във Валаам, където се появи, управлявайки сам една от колите от кортежа си. След като паркира, Путин слезе от седалката и ясно се видя, че предпазният колан е застопорен зад нея, най-вероятно за да не се активира системата за предупреждение, пише automedia.

Предполага се, че президентът на Русия е пътувал така през цялото време, което предизвика сериозна полемика. Преди време предшественикът на Путин – Дмитрий Медведев - също бе „хванат” в подобно нарушение и тогава група граждани се обърнаха към ГИБД (руския аналог на КАТ) с искане да бъде дадена оценка на действията му.

По-късно от службата за охрана (ФСО) обявиха, че „правилата за движение по пътищата важат за всички и първите лица на държавата не правят изключение”. Медведев обаче така и не беше глобен. Този път от охраната официално обявиха, че Путин е бил с предпазен колан, докато е шофирал и го е махнал, едва след като колата е спряла.

Медиите в Русия припомнят, че е през миналото лято Путин не използва предпазен колан, докато тества един от новите модели на АвтоВАЗ (на снимката). Тогава президентът отново бе заснет, като дори се появи шега, че държавният глава тества нов тип колан, който е невидим.