Служебното куче на американските спецчасти, което беше ранено при гибелта на лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади, ще бъде излекувано. Това съобщи председателат на Комитета на началниците на щабове на въоръжените сили на САЩ Марк Мили, броени часове след успешната операция по ликвидирането на терорист №1 в света.

Именно военните кучета откриха криещия се в тунел ал Багдади, който в крайна сметка взриви жилетка за самоубийство, погубвайки и трите деца, които са били с него. 

При взрива пострада песът, който е бил най-близо до тартора на джихадистите. "Раните на кучето не са сериозни, той се възстановяна и след време ще се върне на служба", обясни Милн, цитиран от американските медии.  Той обаче заяви, че лична информация за името на четириногия герой и негова снимка няма да бъдат разкрити, защото животното се явява участник в бойни действия.

"Снощи САЩ донесоха справедливост на хората, като ликвидираха терорист номер едно в света. Абу Бакр ал Багдади е мъртъв", лично се похвали по-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп.

 Той сподели, че лидерът на Ислямска държава е бил хванат в края на тунел, където той е "хленчил, плакал и крещял", докато е бил преследван от американски военни кучета. 

Военната атака се е състояла в събота в провинция Идлиб, на стотици мили от района от сирийско-иракската граница. Високопоставен американски служител потвърди, че служители на кюрдското разузнаване и в Сирия, и в Ирак са помогнали да се намери ал Багдади, въпреки напрежението около турската операция в Северна Сирия. Военните са освободили 11 деца.

Тръм благодари на Русия, Турция и Ирак за оказаната помощ при ликвидирането на ал Багдади. По думите му, Русия се е държала перфектно, като е пропуснала американските хеликоптери да преминат над контролираната от нея територия на Сирия.