През последните две седмици Банкок, столицата на Тайланд, е ударена от вълна гъст, убийствен смок. Съдържанието на фини прахови частици в атмосферата, които се събират в дробовете е толкова голямо, че хората кашлят кръв. Ужасяващото положение не подминава и животните, които също страдат и също отделят кръв от носовете и устите си.

Въздухът в Банкок е толкова лош, че правителството се принуди да затвори 439 училища. Все повече са случаите, в които хора се оказват в спешното отделение с кръвясали очи, пневмония и хипоксемия - тоест понижено съдържание на кислород в кръвта.

Властите се опитват по всякакъв начин да намалят съдържанието на фини прахови частици във въздуха. Поредният опит е свързан с използването на дронове, които пръскат с вода Банкок, за да овлажнят въздуха.

В страната се водят дебати за това какво да се направи, за да се подобри ситуацията – въвеждане на ограничения за дизеловите автомобили, затваряне на пътища, контрол на производствата, подобряване на мрежата на градския транспорт, строга регулация на строителството. Самите власти, обаче са скептични към тези предложения, задавайки въпроса дали населението е склонно да се лиши от някои удобства в името на чистия въздух.

Губернаторът на Банкок Асауин призова бизнесът и властите да се обединят с цел подобряване на ситуацията. Силите за сигурност от своя страна са арестували двама души, които са качвали в интернет снимки и информация за пораженията, които мръсният въздух нанася на човешкия организъм. Интернет ресурсите в страната са строго цензурирани, а наказанието за разпространение на информация, която може „да всее паника в обществото“ е затвор.

 

Превод и редакция: Trafficnews.bg