Първият процес срещу бившия мианмарски лидер Аун Сан Су Чжи, който беше свален с военен преврат и многократно обвинен от военната хунта, бе открит в понеделник, като наблюдатели осъдиха "чисто политически мотивиран шоу процес".

Лауреатът на Нобелова награда за мир за 1991 г. беше изправен пред съда по обвинения в нелегален внос на уоки-токи, неспазване на ограниченията за COVID-19 и нарушаване на закона за далекосъобщенията.

Тя ще се появи и във вторник по обвинения в кражби заедно с бившия президент Уин Миант. За целта е специално създаден строго охраняван съд в столицата Найпидо.

Су Чжи също е обвинена в нарушаване на закона за държавните тайни от колониалната епоха и корупция, че е взела над половин милион долара и около 10 килограма злато подкуп. Все още не е определена дата на съдебно производство по тези две обвинения.

Припомняме, че тя беше арестувана на 1 февруари, когато военната хунта завзе властта. Твърди се, че мащабната измама на парламентарните избори през ноември Националната лига за демокрация на Су Чжи спечели с огромно съпротивление. Оттогава тя е под домашен арест, но остава „в добро здраве“, според нейните адвокати.   

Хунтата на Мианмар освобождава над 23 000 затворници, задържани заради протеститеОт февруари насам правителствените сили са убили най-малко 728 демонстранти

Ден на въоръжените сили в Мианмар, а продължават да убиват хораПоне 50 протестиращи са застреляни

Военните поемат контрола над Мианмар, задържани са десетки висши политициАзиатската държава осъмна с държавен преврат