Мианмар осъмна с държавен преврат. Военната телевизия на Мианмар заяви в понеделник, че военните поемат контрола над страната за една година, докато в докладите се казва, че много от висшите политици в страната, включително Аун Сан Су Чи, са били задържани.

В съобщение, прочетено по военната телевизия Myawaddy, се цитира раздел от съставената от военните конституция, който позволява на военните да поемат контрола по време на национални извънредни ситуации.

Според него причината за положението е отчасти поради недействието на правителството по исканията на военните за измама на гласоподавателите по време на изборите през ноември миналата година и неспособността му да отложи изборите заради здравната криза.

Поемането е рязък обрат на частичния, но съществен напредък към демокрацията, който Мианмар постигна през последните години след пет десетилетия на военно управление и международна изолация, започнала през 1962 г. Това би било шокиращо падане от власт за Су Чи, който ръководи борбата за демокрация въпреки години под домашен арест и спечели Нобелова награда за мир за усилията си.

Националната лига за демокрация на Су Чи публикува изявление на една от страниците си във Facebook, в което се казва, че действията на военните са неоправдани и противоречат на конституцията и волята на избирателите. Изявлението призова хората да се противопоставят на „преврата“ и всяко връщане към „военната диктатура“.

Задържането на политиците и съкращаването на телевизионните сигнали и комуникационните услуги в понеделник бяха първите признаци, че плановете за завземане на властта са в движение.

Достъпът до телефон и интернет до столицата на Мианмар бил изгубен. Телефонните услуги в други части на страната също били отчетени, въпреки че хората все още можели да използват интернет в много области.

Иравади, таблоид за новини, съобщи, че Су Чи, който като държавен съветник е най-големият лидер на нацията, и президентът на страната са били задържани в часовете преди зазоряване. В новината се казва, че членовете на Централния изпълнителен комитет на партията, депутатите и членовете на регионалния кабинет също са били задържани.

Списък на други хора, за които се смята, че са задържани, съставен от политически активисти, включваше режисьора Мин Хтин Ко Ко Джи, писателката Маунг Тар Чо и видни ветерани от студентското протестно движение от 1988 г. като Ко Ко Джи и Мин Ко Наинг. Задържането им не може да бъде потвърдено веднага.

В репортажа на военната телевизия се казва, че главнокомандващият старши генерал Мин Аунг Хлаинг ще отговаря за страната. За вицепрезидент ще бъде издигнат Минт Све, известен най-вече с воденето на жестоки репресии срещу будистки монаси през 2007 г. Той е близък съюзник на бившия лидер на хунта Тан Све.

В по-късно съобщение военните заявиха, че до една година ще се проведат избори и военните ще предадат властта на победителя.