По примера на Италия, Испания също въведе ограничителни мерки на празниците. Испанските власти забраниха посрещането на Нова година по площадите в областта на Мадрид.

От началото на пандемията в Испания са регистрирани повече от 1 670 000 заразени с COVID-19 и над 46 000 починали от заразата. В края на октомври испанското правителство отново въведе в страната извънредна ситуация, проължена до май догодина.

Тази мярка се отнася също до централния площад на испанската столица "Пуерта дел Сол", където през минали години се събираха хиляди хора, за да изядат 12 гроздови зърна под звъна на часовниковата кула. "Автономната област Мадрид реши да отмени всякакви празнични прояви под звъна на камбанариите за Нова година по площадите или на обществени места в областта", съобщиха властите. Освен това ще бъдат въведени мерки срещу големи струпвания от хора до 7 януари. Празничните шествия на 5 януари (кавалкадата на тримата влъхви - Cabalgata de los Reyes Magos) ще бъдат организирани също при спазване на ограничителни мерки

По-рано испанското правителство обяви ограничения за придвижване между областите от 23 декември до 6 януари. Изключение се прави за срещи с роднини. На обеди и вечери за Коледа и Нова година е разрешено да се събират не повече от 10 души.

Италия забранява пътувания между регионите за празницитеНовите ограничения са широко критикувани от местните власти