Сирийските въоръжени сили и съюзниците им са поставени в пълна бойна готовност по цялата територия на Сирия и са евакуирали някои от военните си постове в очакване на възможни чуждестранни удари, пише ДПА.

„Сирийската армия е "в пълна готовност по всички свои летища, големи поделения в столицата Дамаск и околностите, в Хомс, както и в крайбрежните райони Латакия и Тартус", каза Рами Абдел Рахман, директор на организацията Сирийски център за наблюдение на човешките права.

Активисти заявиха, че сирийските въоръжени сили и съюзниците им са били видени да евакуират основните си военни контролно-пропускателни пунктове.

Това става, след като вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп окачестви като ужасяваща и брутална предполагаемата химическа атака в град Дума, Източна Гута, и заяви, че страната му ще реагира до два дни.

"Следим ситуацията изключително внимателно и в следващите от 24 до 48 часа ще вземем някои важни решения", каза Тръмп.

При предполагаемата химическа атака в събота срещу Дума, последния анклав под бунтовнически контрол край Дамаск, са загинали най-малко 70 души, включително деца. Сирия отрича да е имало подобно нападение.

Вчера неидентифицирани военни самолети нанесоха удар по сирийската военна база Т-4 в провинция Хомс, при който загинаха най-малко 14 души от сирийските въоръжени сили и техните съюзници. Русия и Сирия обвиниха за атаката Израел, който отказа коментар.