Шефът на ООН Антонио Гутиереш призовава правителствата да използват икономическите отговори на пандемията, за да се справят с климатичните промени. Пандемията на коронавирус може вече да окаже влияние върху глобалните нива на замърсяване, но се надява възстановяването от кризата да насочи света към по-зелено бъдеще.

Провеждат се онлайн събития за отбелязване на 50-годишнината от Деня на Земята с видео съобщения от папа Франсис, Ал Гор, Елизабет Уорън, Зак Ефрон, Роджър Уотърс, Джош Лукас и Дейв Матюс.

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш заяви, че възстановяването от пандемията трябва да се превърне в реална възможност да се направят неща за бъдещето.

Макар че въздействието на COVID-19 беше едновременно „незабавно и ужасно“ и страните трябва да работят заедно, за да спасят живота и да намалят последствията от пандемията, той каза, че има „още една, още по-дълбока спешна ситуация - разгръщащата се екологична криза на планетата“.

 „Биоразнообразието е в рязък упадък. Нарушаването на климата се приближава до точка, която няма връщане.

"Трябва да действаме решително, за да защитим нашата планета както от коронавируса, така и от екзистенциалната заплаха от нарушаване на климата."

Замърсяването на въздуха и нивата на смог изглежда са спаднали в много градове по света поради заземяването на самолетите и ниските нива на трафик на превозни средства по пътищата.

Г-н Гутерес призова за огромните суми пари, които ще бъдат изразходвани за възстановяване за осигуряване на нови работни места и бизнес чрез чист, зелен преход.



Там, където парите на данъкоплатците са изразходвани за спасяване на бизнеса, те трябва да бъдат обвързани с постигането на екологични работни места и устойчив растеж и трябва да се насочат към устойчиви сектори - което предполага, че не иска страните да спасяват нефтената индустрия, заяви той. 

Субсидиите за гориво трябва да приключат и замърсителите трябва да започнат да плащат за замърсяването си, предупреди той, като добави, че финансовата система и всички области на създаване на публична политика и инфраструктура трябва да имат фактор за климатичните рискове и възможности.

Зелено възстановяване от пандемията бе подкрепено от Глобалния алианс за климата и здравето (GCHA), който включва Обединения здравен алианс на Обединеното кралство за изменение на климата, чиито членове включват големи медицински организации и асоциации.

Джени Милър, изпълнителен директор на GCHA, заяви: „Няма да постигнем още един резултат: само глобалното възстановяване на зелено може да поддържа безопасно и здравословно бъдеще за всички.

"Нашето здраве е наистина глобален проблем: трябва да изберем устойчив път за нашата планета, за да предотвратим по-нататъшни кризи и да защитим живота."

Surfers Against Sewage стартира нова дигитална кампания "чисти на плажа", #ReturnToOffender, като призовава обществеността да документира замърсявания по време на разрешените си ежедневни разходки и да ги качи в социалните медии, за да предизвика компаниите да се справят с проблема с пластмасата.