Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разговаря днес в понеделник с новоизбрания президент Джо Байдън и го поздрави за избирането му за 46-и президент на Съединените щати. Той отправи поздрав и към Камала Харис, която ще е бъдещият вицепрезидент и първата жена вицепрезидент на САЩ. 

Мишел предложи да се изгради силен трансатлантически съюз, основан на общи интереси и споделени ценности. Той приветства силната ангажираност на избрания президент Байдън към съюзниците на Америка и подкрепата му за европейското сътрудничество.  

Президентът Мишел покани новоизбрания президент на специална среща с членовете на Европейския съвет в Брюксел през 2021 г., за да обсъдят определени теми: пандемията COVID-19, икономическото възстановяване, изменението на климата, сигурността и многостранността.

„Сега е моментът да обединим усилията си. В един променящ се свят нашето партньорство ще бъде по-важно от всякога за защита на нашите граждани, рестартиране на нашите икономики, спиране на глобалното затопляне и създаване на по-безопасен свят. ЕС и САЩ винаги ще имат по-голямо въздействие, когато предприемат стъпки заедно “, заяви Мишел.

Президентът Мишел също благодари на избрания президент за неговата ясна подкрепа по отношение на прилагането на Споразумението за оттегляне, което ЕС сключи с Обединеното кралство миналата година.