Почти цялата територия на Черна гора остана без ток поради прекъсване на мрежата, съобщиха от Черногорската електроразпределителна система (CEDIS), цитирани от новинарския портал Виести.

По информация на дружеството токът е спрял поради прекъсване на мрежата на Черногорската електропреносна система (CGES).

Както съобщават регионалните медии, по-голямата част от Далмация и значителна част от Босна и Херцеговина, включително Сараево, Зеница и Баня Лука, също са останали без електричество.

"Слободна Далмация" пише, че Сплит, Шибеник, Омиш, Макарска, Дубровник, Задар и множество хърватски острови са останали без ток.

Албанският "Газета Шчиптаре" съобщава, че много градове в страната са останали без електричество, включително Тирана, Дуръс, Шкодра, Саранда.

От електрическата компания  Електропривреда БиХ съобщиха, че причината за прекъсването на електрозахранването е прекъсване на далекопроводи в региона и пренасяне на смущения към системата на БиХ, съобщи порталът Кликс.

Както съобщи хърватската агенция Хина, позовавайки се на оператора на хърватската преносна система, всичко е започнало от Черна гора, след това прекъсването на електрозахранването е засегнало Босна и Херцеговина, а след това и Хърватия. Такова прекъсване не се е случвало досега в тези три държави. Не е ясно каква е точната причина, но се предполага, че заради високите температури консумацията е скочила и системата е колабирала, отбелязва БТА.

"Все още не знаем причината, но цялата енергийна система излезе от строя. Правим всичко, за да запазим съоръженията в ТЕЦ Тузла в безопасност“, каза за Кликс Фуад Муминович, директор на ТЕЦ Тузла. Към 12.35 ч. е настъпило пълно прекъсване на електрозахранването в цяла Босна и Херцеговина.