Сблъсъци между полицаи и протестиращи е имало снощи в белгийския град Лиеж. Властите съобщават, че  няколкостотин души са били задържани заради участие в неразрешен протест срещу противоепидемичните мерки в страната.

Протестиращите  са против въведения преди месец в страната вечерен час, с който се забранява движението между 22.00 и 6.00 ч. в Брюксел и Валония, и между 0.00 ч. и 5.00 ч. във Фландрия.

В петък правителството реши да запази това ограничение поне до януари, но разреши да бъдат отворени магазините, където се предлагат "несъществени" стоки.

Разрешено бе също освен бензиностанциите, да бъдат достъпни и автомивките. Затворени остават фризьорските салони, спортните зали, кафенетата и ресторантите, запазва се забраната за струпване на хора.

В снощния протест са участвали около 1000 души, половината от които са били временно задържани от полицията за установяване на самоличността.

В арест са били откарани 20 участници заради оказване на съпротива и за умишлено увреждане на собственост. Ранени са били седем души, от тях четирима полицаи. Белгийските здравни власти тази седмица потвърдиха, че втората епидемична вълна в страната започва постепенно да отшумява.