Финландия ще въведе задължителни тестове за коронавирус и карантина за пътници от определени високорискови страни, заяви министърът в понеделник, след като 24 от 157-те пътници, пристигнали от Скопие в Македония, са положително тествани за Covid-19.

Доброволен тест се проведе на летището в Турку във Финландия в събота за всички пътници, пристигащи с полет от Скопие, след като властите проследиха полетите от Македония и Букурещ до Румъния като два основни източника на скорошни нови коронавирусни инфекции във Финландия, каза Криста Куру, пред журналисти.

"Епидемията е на Балканите", каза Кюру, като се позова на скорошното скромно нарастване на инфекциите във Финландия.

Задължителна двуседмична карантина и евентуален тест след пристигане във Финландия ще се прилага за всеки, пристигащ от страна с повече от 8 до 10 нови случая на Covid-19 на 100 000 жители през последните 14 дни, съобщиха властите.

Понастоящем правилото важи за повечето страни, с изключение на 25 държави, като Италия, Япония, Гърция и Норвегия, където инфекциите остават ниски.

Миналата седмица инфекциите във Финландия са били 2.3 на 100 000 жители за седем дни, като общо 7 701 случая и 333 смъртни случая са потвърдени до понеделник.

Куру каза, че авиокомпаниите ще бъдат задължени да уведомяват своите пътници, ако могат да преминат задължителен тест за коронавирус при пристигане във Финландия.

Ако не изпълнят двуседмичната карантина, ще бъде санкциониран с до три месеца затвор или глоба, добави тя.

Кюру казва, че новите правила ще се прилагат възможно най-скоро, но са необходими официални одобрения.