Съдят Горбачов за военни престъпления

Искът е от шестима литовци роднини на загинали

Свят 13.01.2022 17:50 1970 0
Съдят Горбачов за военни престъпления

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов ще си има проблеми с правосъдието, съобщава afp.com. Шестима роднини на жертви от атака на СССР срещу Литва на 13 януари 1991г. са завели иск срещу Горбачов за военни престъпления.
 
При атаката са убити 14 невинни души и над 700 са ранени. 
 
Хиляди активисти за независимост се събраха около радио- и телевизионната кула и други ключови сгради в столицата Вилнюс, за да се опитат да спрат руснаците да поемат контрол по време на сблъсъците за независимост на Литва. 

През 2009 г. литовски съд осъди десетки бивши лидери от съветската епоха за военни престъпления, но прокурорите отказаха да разследват Михаил Горбачов, който беше на власт по това време. Този отказ вбеси жалбоподателите.

В същото време те обвиняват бившия лидер на СССР, че има контрол над съветската армия и че не е спрял това „умишлено престъпление“ срещу литовците, които поискаха свободата си след 50 години съветска окупация. 

„Ясно е, че военните действия не биха били възможни без координация с Горбачов“, каза Робертас Повилайтис, който насилствено загуби баща си.

Той смята, че този процес е "много важен" и че ако не бъде разгледана отговорността на държавния глава, "правосъдието не е пълно".

Повечето от 67-те души, осъдени за военни престъпления в Литва, са били съдени задочно, включително бившият съветски министър на отбраната Гмитри Язов, който почина през 2020 г.

Много литовски лидери от съветската епоха бяха вкарани в затвора за действията си, но други заподозрени останаха недокоснати в Русия или Беларус.

Литва и другите балтийски страни, а именно Латвия и Естония, по-късно бяха международно признати през 1991 г., след пет десетилетия съветска окупация, и се присъединиха към ЕС и НАТО през 2004 г.

Горбачов в момента е на 90 години и живее в Русия. Дори и да бъде осъден обаче той със сигурност няма да влезе в затвора, а неговата присъда ще бъде задочна както и на останалите осъдени. 

Акценти

Изпрати новина