Окръжен съд в Одеса, Украйна, задължи двама младеи, обвинени за кражба на автомобилни части, и ги наказа да четат произведенията на световноизвестните автори Марк Твен, Джек Лондон и Тарас Шевченко.

Необичайното наказание има за цел да накара крадците да разберат човешките ценности и имуществените отношения, пише Lenta.

Двамата украинци са влезли на територията на наказателния паркинг и са откраднали няколко автомобилни радиостанции, три тонколони и скоростен лост. Те се признали за виновни, като обяснили постъпката си с липса на средства заради некоректни работодатели.

Предвид личността и на двамата нарушители, тяхното твърде ограничено развитие и образование, неразбиране на имуществените отношения, се налага наказание с определени характеристики“, се казва в решението.

Така обвиняемите трябва да прочетат задължително книгите „Приключенията на Том Сойер“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“ на Марк Твен, „Белият зъб“ на Джак Лондон, както и  стиха „Минават дни, минават нощи“ на Тарас Шевченко.