Руски и китайски стратегически военни самолети, включително бомбардировачи Туполев-95 с голям обсег на действие, извършиха съвместно патрулиране над Японско и Източнокитайско море, предаде Reuters. По-рано южнокорейската армия съобщи, че е задействала изтребители, тъй като два китайски и шест руски военни самолета са навлезли в нейната зона за въздушна отбрана.

Руското министерство на отбраната заяви, че „на определени етапи от маршрута стратегическите ракетоносци са били придружавани от изтребители на чужди държави“.

Според него руските и китайските самолети „са действали в строго съответствие с разпоредбите на международното право" и не е било нарушено чуждо въздушно пространство.

За първи път руски и китайски военни самолети кацат на летища на други държави в рамките на съвместно въздушно патрулиране, заяви министерството.

Учението е част от поредица съвместни учения, които имат за цел да демонстрират нарастващото военно сътрудничество между Москва и Пекин, които са изправени пред напрежение със САЩ, пише Асошиейтед прес.

Туполев Ту-95, познат на НАТО като „Мечка“, заедно с Ту-160, е гръбнакът на руските ядрени сили за въздушно нападение с голям обсег. Той е проектиран да хвърля ядрени бомби върху САЩ по време на Студената война.