Жертвите на пламналия при аварийно кацане на московското летище Шеерметиево пътнически самолет  "Сухой Суперджет 100" вече са 41,  предадоха ТАСС и РИА Новости. Драмата се разигра около 18,40 часа в неделя и първоначално се твърдеше за само един загинал, но истинският размер на трагедията стана ясен много по-късно.

На борда на самолета на "Аерофлот", летял по линията Москва-Мурманск е имало общо 78 души, включително членовете на екипажа. Оцелели са само 37, като трима от настанените в болница шестима са в много тежко състояние. Смъртоносен за пасажерите се е оказал задушливият дим от горящия самолет.

Сред загиналите има най-малко две деца, както и един човек от екипажа. Повечето пасажери са жители на Мурманск, където беше обявен тридневен траур. Губернаторът на областта Андрей Чибис обяви, че семействата на загиналите ще получат по милион рубли, а ранените по 500 000 от местните власти.

Кадрите с избухващия в пламъци самолет и ужасените пътници, които се хвърлят през аварийните изходи предизвикаха шок и ужас в социалните мрежи.  

Вече е ясно, че малко след излитането електрониката на машината е отказала и пилотът спешно  е поискал обратно приземяване, което обаче е било затруднено от лошите метеорологични условия. Основната версия за аварията във въздуха е удар на мълния, каквито показания са дали член на екипажа и пътници.

При естремното приземяване шасито се е ударило в пистата и е предизвикало пожар. Пламнал е двигателят, а след това и резервоарите, които са били напълнени преди излитане.

Службата за радарно проследяване показа, че самолетът е направил два кръга над Москва преди да кацне аварийно след само 28 минути във въздуха.

Започнало е разследване на инцидента, а от компанията са задействали кризисен щаб.
Говорителката на Руския следствен комитет Светлана Петренко заяви, че ясни резултати за причините и обстоятелствата около инцидента ще бъдат представени след цялостно разследване, базирано на данни.
Президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев изказаха своите съболезнования и наредиха пълно разследване на злополуката.

Руските информационни агенции съобщиха, че самолетът е произведен през 2017 г. и е бил обслужен през април т.г.
"Сухой Суперджет 100" е първият нов пътнически самолет, разработен след разпадането на Съветския съюз. Той се използва за кратки разстояния и бе одобрен за полети през 2011 г. Държавната авиокомпания "Аерофлот" обяви покупката на 100 самолета от този тип в края на 2018 г.

Самолет "Сухой Суперджет" се разби в Индонезия през 2012 г., при което загинаха всичките 45 души на борда. Като причина за инцидента тогава бе посочена човешка грешка.
Руски официални представители заявиха, че засега е рано да се говори за спиране от полети на този вид самолети. 

Американски гражданин е бил на борда на запалилия се при аварийно кацане в неделя самолет на московското летище "Шереметиево", предаде ТАСС.

Самолет пламна във въздуха, кацна екстремно в Шереметево, има загиналиНа борда му са били 78 души, съдбата на част от които е неизвестна