Владимир Путин съобщи, че Русия свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да се обсъдят "агресивните действия на САЩ и съюзниците им", съобщи ТАСС.

Русия по най-сериозния начин осъжда нападението над Сирия. Това заяви руският президент Владимир Путин.

„Русия по най-сериозния начин осъжда нападението над Сирия, където руските военнослужещи помагат на законното правителство в борбата срещу тероризма“, подчерта стопанинът на Кремъл.

„Със своите действия САЩ още повече задълбочиха хуманитарната катастрофа в Сирия, носят страдание на мирното население и по същество подпомагат терористите, които 7 години тероризират сирийския народ, провокират нова вълна бежанци от тази страна и региона като цяло“, каза Путин.

САЩ използваха инсценирането на използването на отровни вещества срещу гражданското население, за да нанесат удар по Сирия, каза още руският президент.

„Отново, както и година назад, когато САЩ нападнаха авиобазата Шейрат в Сирия, като предлог беше използвано инсценировката на използването на отровни вещества срещу гражданското население – този път в Дума, предградие на Дамаск. Руските военни експерти, които бяха на мястото на мнимия инцидент, не откриха следи от използването на хлор или друго отровно вещество. Нито един местен жител не е потвърдил факта на химическата атака“, заяви Путин.

Ескалацията на ситуацията в Сирия оказва разрушително въздействие върху цялата система на международните отношения, смята руският президент.

„Днешната ескалация на ситуацията около Сирия оказва разрушително въздействие на цялата система на международните отношения. История ще постави всичко по местата им, и тя вече възложи на Вашингтон тежката отговорност за кървавата разправа с Югославия, Ирак, Либия“, каза стопанинът на Кремъл.