Русия добави съпругата на Алексей Навални - Юлия Навалная, към списъка си с "терористи" и "екстремисти", два дни след като издаде заповед за арест ѝ, предаде АФП. Навалная обеща да продължи делото на съпруга си Алексей Навални, основен опонент на руския лидер Владимир Путин, който почина в арктически затвор при неясни обстоятелства през февруари. 

На 11 юли личните ѝ данни се появиха онлайн в черен списък, поддържан от "Росфинмониторинг" - държавна агенция, чиято цел е да се бори с финансирането на хора и организации, които Москва смята за "терористи" или участващи в "екстремизъм". Руските официални лица често поставят такива етикети на опозиционни фигури и лица, които водят кампания срещу Кремъл или неговата офанзива в Украйна.

Организациите на Навални са поставени "извън закона" в Русия и са определени като "екстремистки". Самият опозиционен лидер бе осъден на 19 години затвор по същите обвинения. На 9 юли съд в Москва постанови задочен арест на Навалная, отново по обвинения в "екстремизъм". След смъртта на съпруга си 47-годишната Навалная се закле да поеме неговата работа и лобира срещу правителството на Путин от чужбина.

"Ако вдигат такъв шум, значи Юлия прави всичко правилно", заяви прессекретарят на Навалная Кира Ярмиш в социалните мрежи.

Навалная бе неотлъчно до съпруга си по време на организираните от него масови протести в Русия и направи всичко възможно да го изведе от страната, когато беше отровен. След което тя демонстративно се върна с него в Москва през 2021 г., знаейки, че ще бъде вкаран в затвора.

Подобно на голяма част от руската опозиция, Навалная живее в изгнание, и би била задържана, ако стъпи в Русия.

Руските власти задочно арестуваха Юлия Навалная

Юлия Навалная след заповедта за арест: В затвора трябва да отиде ПутинТя ще бъде задържана, ако стъпи отново на родна руска земя

Заповедта за арест на Юлия Навалная е "цинично и възмутително" решение, заяви Париж