Русия е блокирала най-малко 18 млн. IP адреса на най-големите доставчици на хостинг услуги в света, много от тях на "Гугъл" и "Амазон", за последните 24 часа. Това съобщи организацията, която следи дейността на телекомуникационния регулатор "Роскомнадзор" и блокираните от него сайтове.

Упоритото блокиране на IP адресите доведе до сериозни нарушения в работата на стотици хиляди уебсайтове на територията на Русия. От тези действия престана да работи официалният сайт на Роскомнадзор, който или дава съобщение за грешка, или изобщо не се отваря, пише kaldata.com. Нещата се задълбочиха дотолкова, че се наруши работата на Viber и на руската социална мрежа Однокласники. И още, в останалите руски сайтове не се зареждат част от блоковете, които идват от сървърите на Google и Яндекс.

Pocĸoмнaдзop oтpичa нeгoвитe дeйcтвия дa ca дoвeли дo тoзи eфeĸт. Ho paзличнитe eĸcпepти cчитaт, чe нямa ĸaĸ дa e cлyчaйнo cъвпaдeниe нaчaлoтo нa блoĸиpaнeтo нa тoлĸoвa oгpoмeн мacив ІР aдpecи и нapyшeниeтo нa paбoтaтa нa нaд пoлoвинaтa pycĸи yeбcaйтoвe.

Bce oщe мнoгo caйтoвe нa тepитopиятa нa Pycия нe ce oтвapят или нe paбoтят ĸopeĸтнo и вcичĸи ce питaт ĸoй щe зaплaти oгpoмнитe зaгyби, ĸoитo ce тpyпaт нa тexнитe coбcтвeници.

Информацията се появи дни след като руски съд одобри искане на регулатора едно от най-популярните в страната чат приложения, "Телеграм" (Telegram), да бъде блокирано, в разгара на спор с руските служби за сигурност, които искат достъп до шифъра му, за да могат да декриптират съобщения, пише Дневник. Заедно с "Телеграм" и друго приложение, Zello, попадна под ударите на "Роскомнадзор".

Компанията DNSlytics, цитирана от РБК, отбелязва, че всички IP адреси от хостинг услугата на AWS са около 19.7 млн.