В Румъния избират президент на първи тур. 14 души се впускат в надпреварата за държавния пост. С най-големи шансове е настоящият президент Клаус Йоханис.

Вотът се провежда само месец, след като Социалдемократическото правителство отвъд Дунав загуби властта и броени дни, след като дясноцентристите поеха управлението на балканската държава.

Испания пък гласува на парламентарни избори за четвърти път от 2015 г., информира Би Би Си.

Последните избори през април не позволиха на управляващата Социалистическа партия да формира коалиция, след като спечели най-много места в парламента в Мадрид, но не и мнозинство.

Според проучванията нито една партия няма да има мнозинство. Страната не може да формира стабилно правителство от четири години. Вотът е засенчен от безредиците в Каталуния и възхода на крайнодясната партия "Вокс".

След гласуването през април социалистическият премиер Педро Санчес влезе в коалиционни преговори с лявата партия "Подемос", но двете партии не успяха да се договорят и изпуснаха крайния срок през септември за формиране на ново правителство.

На последното предизборно събитие в петък Санчес призова поддръжниците: "Има само два варианта: или да гласувате за социалистите, така че да имаме правителство, или гласуване за друга партия, която да попречи на Испания да има прогресивно правителство".