ЕС одобри удължаването на брекзит до 31 януари 2020 г., съобщи неговият председател Доналд Туск.

Той допълни, че блокът ще позволи така наречената „гъвкавост“ - което означава, че Обединеното кралство може да напусне преди крайния срок, ако сделката бъде одобрена от парламента, пише Би Би Си.

Еманюел Макрон позволи миналата седмица на блока да постигне решение за отлагане, предаде Ройтерс. В Лондон пък се подготвят да гласуват предложенията на Борис Джонсън за предсрочни общи избори на 12 декември.

В неделя правителството на Джонсън засили натиска над британските депутати да подкрепят предсрочни избори в края на годината. Източник от британското правителство коментира, че ще разгледат варианти, включително и тези, които са предложени от опозиционни партии, след като Шотландската национална партия и Либералните демократи обявиха, че искат нови избори на 9 декември.

"Надяваме се да мине гладко", коментира представител на ЕС. Изглежда, че предложенията на Шотландската национална партия и Либералните демократи през уикенда успокоиха французите, че предстоят избори, добави представителят.

В неделя дипломати от ЕС заявиха пред медията, че третото отлагане на Брекзит ще дойде с по-ранна дата за напускане, ако парламентът на Великобритания ратифицира сделката.

Планът предвижда Брекзит на 1 декември или 1 януари, ако сделката бъде ратифицирана през ноември или декември, според дипломати в Брюксел.

Ако всички посланици постигнат съгласие, националните столици ще имат право на възражение по-малко от 24 часа, дори и няколко часа. Ако няма възражения, ще се вземе окончателно решение.