Руският президент Владимир Путин влезе в ролята на врачка и заяви, че не изключи възможността страни от Източна Европа след няколко години да напуснат Европейския съюз.

Путин напомни на днешното пленарно заседание на инвестиционния форум „Русия зове!“, че противоречията вътре в ЕС са се породили заради особеностите на разпределението на данъците. Той каза, че това става по начин, по който значителна част от данъчните средства на водещи страни от Европа отива в подкрепа на тези, които досега не са достигнали определено равнище на икономическо развитие и става дума за десетки милиарди евро.

Към 2028 година някои страни от Източна Европа ще достигнат такова равнище на икономическо развитие, при което те ще престанат да получават грантове и различни видове подкрепа от европейския бюджет, а ще трябва да плащат така, както прави Великобритания. И не съм убеден, че няма да им дойде на ум, както стана със самата Великобритания, да излязат от ЕС, каза руският президент.

Путин отговори и на журналист, който направи сравнение между проблемите в ЕС и причините за разпадането на СССР. Той коментира, че неефективната икономическа политика е довела до колапс в социалната сфера и оттам – политически последствия в съветския съюз.