Русия e първата в света страна, която е регистрирала ваксина срещу коронавирус ,заяви президентът Владимир Путин по време на правителствено заседание, цитиран от ТАСС.

"Доколкото ми е известно, тази сутрин за пръв път в света е регистрирана ваксина срещу новата коронавирусна инфекция", каза той, откривайки съвещание с членове на правителството. Путин добави, че една от дъщерите му е изпробвала на себе си първата руска ваксина срещу коронавируса. Здравният министър Михаил Мурашко каза, че ваксината ще се използва първо за лекари и учители.

"Знам, че работи доста ефективно, формира стабилен имунитет и, повтарям, е преминал всички необходими проверки", каза руският президент.

Масовото производство на коронавирусната ваксина, регистрирана в Русия, трябва да започне в близко бъдеще, като ваксинацията ще бъде доброволна, заяви президентът на Руската федерация.

„Надявам се, че ще успеем да започнем масово производство в близко бъдеще“, заяви държавният глава. Според него това е необходимо, за да може всеки да получи такава ваксина.