Върховният избирателен съвет на Турция (YSK) се произнесе "за" повторно провеждане на местни избори в Истанбул, заяви представителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), съобщава БГНЕС.

Повторното гласуване ще се проведе на 23 юни.

Решението да се касират местните избори дойде, след като управляващата партия разкри нови доказателства за нередности по време на вота.

На местните избори на 31 март кандидата на Националния алианс от опозиционната Републиканска народна партия Екрем Имамоглу спечели със само 13 729 вота разлика.

След изборите последваха продължителни дискусии и възражения на партията относно законосъобразността на проведения вот. Малко след това управляващата партия подаде извънредно възражение до ВИС относно вота в централната община, в община Малтепе, Бююкчекмедже.

Извънредното възражение на партията попада в четири категории: нередности в списъците, сериозни несъответствия между броя на регистрираните и броя на гласувалите. Освен това някои от председателите на комисиите, както и техните членове не са били държавни служители както закона изисква. Според управляващата партия има огромни несъответствия в протоколите с мокри подписи и печати. Освен това е имало и празни и непопълнени протоколи, както и нередовни регистрации на гласоподаватели.