Според нова научна теория Вселената има собствено съзнание. Учените наричат тази идея Панпсихизъм. Ако теорията бъде доказана, това ще промени всички досегашни научни възгледи. 

Дълго време специалистите се опитват да разгадаят Вселената, откъде идва тя и защо всъщност сме тук. Грегъри Матлоф създава нова по-ралична теория по този въпрос, която шокира голяма част от колегите му. Матлоф е физик в Технологичния колеж в Ню Йорк.

Според последното му проучване хората и Вселената могат да бъдат сходни по същество и дух. Той смята, че може да се говори за "прото-съзнание", което се разпространява в цялото пространство. Така целият Космос може да бъде съзнателен. 

Друг поддръжник на панпсихизма е Кристоф Кох от Института за мозъчни науки"Алън". По думите му биологичните организми са в съзнание, защото в нова ситуация, те могат да променят поведението си, за да избегнат лошото положение. Спрямо тази гледна точка, той се опитва да разбере дали може да измери нивото на съзнанието, което се проявява. За да докаже теорията си, той ще направи редица експерименти, включващи свързането на мозъците на мишки. По този начин той ще установи дали потокът на информация тече свободно като система, пише AwarenessAct.

"Единствената доминираща теория, която имаме за съзнанието, казва, че тя е свързана със сложността, със способността на системата да действа според собствената си воля и да определя собствената си съдба", отбелязва Кох.